Insekter och svampar

Viktigt för alla insekter och andra i skogen är att öka variationen av träd och buskar så att för området naturligt förekommande arter kommer tillbaka i skogen. Att ha lite luckor i skogen där solen kan värma marken och blommande växter och insekter trivs är också viktigt, sådana luckor uppstod i naturliga skogar när träd föll vid hög ålder eller skador. Gamla lövträd är också viktiga för insekterna, inte minst gamla ekar som är kända för att kunna vara livsmiljö för hundratals andra arter både när de lever och har dött.

Sälg är en nyckelart för många insekter eftersom de blommar tidigt om våren och kan vara de enda växter som då erbjuder mat till nyvakna insekter, läs mer om sälgen i boken Sälg – livets viktigaste frukost. Så spara sälgarna om du har några, om våren är de enkla att hitta med sina blomställningar som gulgröna tofsar i buskarna. En solig vårdag kan man hitta sälgar på ljudet från bina, men även fjärilar som övervintrat dras till sälgarna om våren

Om du har sandig mark så blottlägg gärna sanden här och var i varma, soliga lägen, kanske i skogsbrynen. Det gynnar bin som gräver bon i marken.

Stora vackra dagfjärilar, tjusiga blanksvarta skalbaggar och surrande humlor kommer bli din belöning för en mer varierad skog med soliga skogsbryn. Och tänk om du får inflyttning av en hasselmus!

Mer död ved

För att insekterna och skogens svampar – många av dem okända för de flesta av oss men alla med viktiga roller i skogens ekologi – ska trivas i skogen behövs mer död, grov ved nästan överallt i landet. I den grova döda veden – antingen stående döda träd eller liggande – utvecklas skalbaggslarver, myror och många andra organismer samtidigt som olika svampar bryter ner trädet. Eftersom det är brist på död ved i skogen numera kan man gynna många olika arter genom att helt enkelt skapa mer död grov ved själv. Detta gör man genom att medvetet få träd att ha fler av de gamla trädens egenskaper, man veteraniserar träden. Det kan göras genom att bränna träd – och här gäller det så klart att ha kontroll t ex genom att bara elda enstaka tallar under vintern då det är blött eller snön ligger i landskapet – eller att skada dem med motorsåg. Man kan också slå hårt på träden. Genom att skada träden kan man efterlikna naturliga störningar och snabbare få fram död ved i skogen.

Skogsbryn med rikt insektsliv

Öppna, soliga och lite glesa skogsbryn med bärbuskar är lämpliga miljöer för insekter som i sin tur gynnar fåglarna. Övergången mellan skog och öppen mark kan vara en väldigt rik miljö med lite hjälp för att få in ljus för värmeälskande kryp och växter. Genom att göra skogsbrynen flikigare och längre men också gallra så de blir mer öppna och solbelysta skapar du boendemiljöer för många insekter och ger mat till fåglarna. Soliga, varma skogsbryn är en viktig miljö för skogens många pollinerande insekter, exempelvis bin som gräver bohålor i marken. Pollinatörerna ger ökad bärproduktion, exempelvis av blåbär som i sin tur ger mat åt andra inklusive glada bärplockare.

Läs mer om skogsbryn här

Här kan du läsa mer och se filmer om veteranisering, mulmholkar och andra aktiva naturvårdsåtgärder i framför allt ekskog och hagmarker som genomförts av fyra länsstyrelser i södra Sverige.

Skogseko har artikel om att skapa död ved i nr 2 2022 artikel 25, 26 och 27

Läs mer om hur du kan gynna småkryp med död ved under Faunadepåer.

Mer om skogsbrynens viktiga roll

Illustrationer Peter Nilsson