Ditt eget val

Det finns förstås många svar på vad olika markägare vill med sin skog. Men en sak är klar: den som spar han har. Oftast. Om du inte är säker på att du vill kalhugga din skog så fundera ett varv till. Kanske är ekoskogsbruk ett bättre alternativ? Att planera långsiktigt för skogens utveckling, plocka ut det du behöver just nu och låta fastighetens värde stiga istället? För en sak är säker: skogen kommer vi alltid behöva använda. Men på vilket sätt är lämpligast och mest lönsamt i framtiden? Hur behöver din skog utvecklas för att stå emot klimatförändringarna? Mer torka, mer översvämningar, fler och nya sjukdomar och insektsangrepp. Kanske är det just nu du behöver planera och tänka nytt.

KORT FRÅN SKOGEN | XAVIER DE MAUPEOU D'ABLEIGES | STYRELSELEDAMOT I EKOSKOG

– Att arbeta med naturnära skogsbruksmetoder – ekologiskt skogsbruk – som ger mer varierade skogar kräver kunskap om din skog. Att lära känna skogen, lära sig läsa den bättre och skapa en egen vision för hur den ska kunna se ut och fungera i framtiden är spännande, tycker jag. Det ger starkare upplevelser i skogen.

Skogsdagen i maj

I slutet av maj anordnade Ekoskog en dag med teori om ekologiskt skogsbruk och diskussioner i fält om hur en ganska vanlig skog kan brukas för att bli mer varierad och naturlig. Per Forsström guidade i sin skog och frågorna från deltagarna var många och intressanta, för numera finns många tankar om ett förändrat skogsbruk.

FILMER OCH INTERVJUER FRÅN SKOGSDAGEN

KORT FRÅN SKOGEN | MARTIN ANDERSSON | SKOGSÄGARE PÅ GOTLAND

– I vår skog vill vi framför allt öka den biologiska mångfalden. Vi har ett litet hygge sedan tidigare, men nu väljer vi vilka träd vi vill plocka ut och lämnar resten. Här har vi gjort en liten glänta genom att ta bort några granar och hoppas få självföryngring av tall. Det är roligt att se vilka arter som kommer gynnas på sikt, på ett ställe här längre bort växer några olika jordstjärnor. Dom är häftiga.

FILMTIPS! Skogens ekonomi på en mindre gård
- Plockhuggning med Anders Wilkes

SE FILMEN HÄR