Naturen sägs vara svenskens kyrka. Eller kanske terapisoffa? Eftersom mer än hälften av Sveriges landyta är skog är skogen viktig för människor. Många av oss mår bra i skogen, i lugnet där intrycken är färre och hjärnan får vila. Även skogar nära tätorter där biltrafiken brusar har en lugnande inverkan visar forskningen.
Men skogen är inte bara vila, den kan också ge omtyckt aktivitet. Folk springer, vandrar, plockar bär och svamp. Och jagar förstås, då blir det många timmar i skogen som kan ge vila och avkoppling när man står på pass, även om det ingår viss spänning.
Skogen ger förstås viktiga råvaror. Papper, byggmaterial, energi som värmer städer och landsbygd och allt fler material i allt fler produkter – i tyger, förpackningar och mycket annat. Skogen är en viktig inkomstkälla för Sverige, den ger exportinkomster och jobb. Men skogen står inte för så stor del av ekonomin eller jobben som förr, innan de stora maskinerna. Och för den enskilde skogsägaren med mindre skog är skogsbruket ofta inte särskilt lönsamt. Men kräver en hel del arbete.
Hur skogen brukas är en angelägenhet för många människor, även de som inte äger egen skog. Och då uppstår naturligtvis konflikter mellan olika viljor och mål. Vi tror att ekologiskt skogsbruk minskar konflikterna eftersom stor hänsyn tas till skogens djur och växter och människors behov av skogen.
Svampplockning är lite av ett folknöje i Sverige. Allemansrätten ger fantastiska möjligheter till svamp- och bärplockning, ganska lagom spännande aktiviteter med goda resultat för många av oss.
Tystnaden i skogen, gemenskapen med en vältränad jakthund som också är en kär kamrat och en väntan som är både vilsam och spännande – jakten engagerar många som tycker älgjakten är årets bästa tid.