Certifieringar och varumärken
Ekoskog har utvecklat kriterier för ekologiskt skogsbruk i avsikt att utveckla en märkning med varumärket Ecoforestry®. Varumärket är registrerat för en lång rad varor och tjänster inom EU. På sikt ska märkningen utvecklas till en certifiering av en fristående organisation med granskning av tredje part i Sverige och internationellt. Genom en märkning/certifiering ökar konsumenternas möjlighet att göra miljö- och naturvänliga val och det hållbara skogsbrukets möjlighet att bli mer lönsamt.
Att en märkning/certifiering av produkter från mer hållbart skogsbruk är önskvärt från flera håll har Ekoskog redan noterat. I kontakt med arkitektfirmor, möbeltillverkare och myndigheter som vill ställa höga miljökrav märks en stark vilja att ta ansvar både för biologisk mångfald i skogen och klimatet. Även EU planerar att med marknadens hjälp styra om mot mer hållbart skogsbruk, i EUs nya skogsstrategi för 2030 står följande:
”Med utgångspunkt i dessa riktlinjer som utarbetas tillsammans med medlemsstaterna kommer kommissionen, efter en konsekvensbedömning och med berörda parters deltagande, också att ta fram ett frivilligt certifieringssystem för naturnära skogsbruk, så att de skogsbruksmetoder som är mest gynnsamma för den biologiska mångfalden kan dra nytta av en EU-kvalitetsmärkning.”
EUs certifieringssystem för naturnära skogsbruk var planerat att bli klart under 2023, men har flyttats fram till efter EU-valet 2024 då en ny Kommission kommer att leda detta arbete.
Vilka krav som EUs certifiering av naturnära skogsbruk kommer ställa för sin märkning är oklart, men hur tankarna går kring mer hållbart skogsbruk anges i EU Kommissionens "Guidelines on closer-to-nature forest management” .
Dessa riktlinjer pekar i samma riktning som Ekoskogs standard för ekologiskt skogsbruk och baseras enligt riktlinjerna på följande principer:
tar lärdom av naturliga processer och tillåter dem att verka och utvecklas
bibehåller skogens heterogenitet och komplexitet vad gäller strukturer och mönster
integrerar skogens naturliga funktioner i olika rumsliga skalor
använder varierande skogsskötselsystem baserade på regionala, naturliga störningsregimer
använder småskaliga metoder för virkesuttag och lägger lika stor vikt vid vad som lämnas kvar i skogen, för att därigenom skydda såväl habitat som skogsmarken och mikroklimatet.
Vidare sägs att naturnära skogsbruk så långt som möjligt förlitar sig på skogens naturliga dynamik. Ingrepp i form av skötselåtgärder görs återkommande, men är småskaliga och lokalt anpassade till ståndorten. Åtgärderna ökar skogens komplexitet, biodiversitet och mångfalden av ekosystemtjänster. Vad gäller artsammansättning bibehålls eller utvecklas skogstillståndet i linje med de för platsen naturliga förutsättningarna.
I Sverige har Skogsstyrelsen på regeringens uppdrag tagit fram en nationell definition av naturnära skogsbruk som kan laddas ner här. Denna skiljer kraftigt från Ekoskogs principer. Bland annat anger Skogsstyrelsen att hyggen på upp till 2 hektar i Götaland respektive 4 hektar i övriga Sverige kan omfattas av begreppet naturnära skogsbruk och att plantering av främmande trädslag inte är uteslutet.
FSC, PEFC och Ekoskog – en jämförelse
Det finns två stora och etablerade certifieringssystem för skogsbruk i Sverige, FSC och PEFC. FSC (Forest Stewardship Council) är en internationell organisation med verksamhet över hela världen. Miljöorganisationen WWF var drivande när organisationen grundades på 1990-talet. FSC-certifieringen utgår från ett antal internationella principer. Utifrån de internationella principerna utvecklas nationella kriterier i processer där olika intressenter – skogsnäringen, miljöorganisationer, fackliga organisationer, företrädare för urbefolkningar – är företrädda. De gällande svenska FSC kriterierna fastställdes 2020.
PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) grundades på initiativ av skogsägarorganisationer i Norden, som ett alternativ till FSC. Idag har PEFC verksamhet över hela världen, även om tyngdpunkten ligger i Europa. Till skillnad från FSC kontrolleras PEFC i Sverige av skogsägare, företag och andra aktörer verksamma inom skogsnäringen. Inga större miljöorganisationer är representerade. Den gällande PEFC-standarden för Sverige trädde i kraft 2024.
Idag är runt 55 procent av den produktiva skogsmarken i Sverige FSC-certifierad och runt 60 procent PEFC-certifierad. Dubbelcertifiering är vanligt förekommande.
Båda systemen omfattar utöver miljökriterier även krav på sådant som arbetsförhållanden och urbefolkningars rättigheter. Den jämförelse som görs här fokuserar enbart på miljökriterier, eftersom Ekoskogs kriterier i detta skede inskränker sig till det området.
Den viktigaste skillnaden mellan å ena sidan Ekoskog, å andra sidan FSC och PEFC är att Ekoskog certifierar ett annat skogsskötselsystem än trakthyggesbruk. Principerna för detta system läggs fast i kriterierna 1.1 – 1.4. Rotationsskogsbruk med kalavverkning som avverkningsmetod är inte förenligt med Ekoskogs kriterier. Utöver allmänna skrivningar om att skogsbruket ska vara hållbart och långsiktigt saknas motsvarigheter till dessa principiella utgångspunkter i de andra systemen. FSC:s och PEFC:s kriterier är utformade för rotationsskogsbruk och består till stor del av krav på modifieringar eller begränsningar av ett sådant skogsbruk. Varken FSC eller PEFC sätter gränser för hur stora kala ytor som får tas upp vid avverkningar. PEFC slår fast att trakthyggesbruk är det vanligaste skogsskötselsystemet. Andra system, som hyggesfritt skogsbruk, kan dock tillämpas ”under förutsättning att metodernas är ståndortsanpassade och ger förutsättningar för långsiktigt brukande”.
Som framgår av tabellen i länken nedan utesluter Ekoskogs kriterier användning av en rad åtgärder och metoder som är tillåtna (ibland med vissa inskränkningar) i de andra systemen. Det gäller exempelvis markberedning, gödsling och användning av främmande trädslag. Kraven på skydd av eller återställande av strukturer och habitat av stor betydelse för skogens biologiska mångfald är i flera fall mer precisa och långtgående i Ekoskogs kriterier. Det har i båda fallen sin grund i de krav på ”naturlighet” som ingår i principerna för ekologiskt skogsbruk.