Skogen reglerar klimatet, både lokalt och globalt

Skogen med sina många olika trädarter, buskar, vilda djur och svampar binder stora mängder kol från atmosfären. De nordliga skogarna innehåller omkring en fjärdedel till en tredjedel (beroende på källa) av allt det kol som finns på land. Mycket av kolet finns i marken, i förna som inte brutits ner helt, i underjordiska svampar och i våtmarkernas torv. Om dessa skogar försvinner genom brand, avverkning eller insektsangrepp kommer växthuseffekten öka dramatiskt. 

Men skogarna kan bli en viktig hjälp i klimatkrisen. Genom ökat kolförråd i skogen, i växande träd och marken, binds mer av atmosfärens koldioxid in i levande och växande organismer. Att minska avverkningstakten – och återbeskoga avskogade områden i världen – är därför en viktig klimatåtgärd, något som även EU påpekat. Och den avverkning som sker bör naturligtvis göras mer klimatsmart.

Läs mer om det här.

Ofta pratas det om olika saker när skogens roll för klimatet diskuteras: skogsråvarors möjlighet att ersätta fossila bränslen och råvaror respektive skogens roll för att binda kol, dvs att vara kolsänka och kolförråd. En gammal naturskog har stora lager av kol i både träd, buskar och markvegetation men ännu mer nere i marken. Att avverka en gammal skog och omvandla den till kortlivade produkter som papper och bränsle påverkar klimatet negativt. Det tar mycket, mycket lång tid innan samma mängd kol kan lagras in igen på den areal som huggits.

Med nya ekologiska, hyggesfria metoder minskar klimatpåverkan från skogsbruket. Mer av skogen ska finnas kvar trots att den brukas, alla träd kommer inte huggas samtidigt. De flesta av markens svampar kan överleva och kolförrådet i marken finnas kvar. 

En mer varierad skog med träd av olika arter och åldrar kommer dessutom klara sig bättre när klimatet ändras, skogen får ökad motståndskraft och återhämtningsförmåga, ökad resiliens. Den kommer klara insektsangrepp, brand och torka bättre och på så sätt behålla mer av sitt förråd av kol vid sådana drastiska händelser.

Ett mer specialiserat, modernt, hyggesfritt skogsbruk med fler blandskogar och bättre virkeskvalitet ska ge möjlighet till större andel långlivade produkter från skogen – så som hus och möbler – där kolet binds kvar i produkterna under lång tid.